Energielabel voor utiliteitsbouw is verplicht
Wat zijn utiliteitsgebouwen? En wat wordt er verstaan onder een utiliteitsgebouw? Simpel gezegd zijn dit alle gebouwen die geen woonfunctie hebben, denk aan kantoren, winkels, overheidsgebouwen, scholen, ziekenhuizen etc. Het energielabel voor utiliteitsbouw wordt ook weleens het EPA-U genoemd. Deze afkorting staat voor Energieprestatieadvies Utiliteitsbouw. Doorgaans wordt dit over het algemeen een energielabel utiliteit genoemd.
Energielabel verplichting
Vanaf januari 2015 bent u als pandeigenaar verplicht om een energielabel in bezit te hebben. Als je niet beschikt over een energielabel bij de overdracht riskeert u een boete voor het niet hebben van het verplichte energielabel. Als pandeigenaar kunt u dus beter een energielabel aanvragen als u deze nog niet heeft. Veel pandeigenaren versturen een aanvraag kort voor de overdracht van het pand. Een energielabel voor uw pand is alleen geldig als deze door een EPA-adviseur is toegekend. Ook is deze 10 jaar geldig. Hieronder een aantal voorbeelden van utiliteitsgebouwen die labelplichtig zijn:
- Onderwijsinstellingen, zoals scholen en universiteiten.
- Winkelpanden.
- Publieke panden, zoals stadhuizen en bibliotheken.
- Zorginstellingen, zoals verzorgings- en verplegingshuizen.
- Horecapanden.
- En andere gebouwen die geen woonfunctie hebben.
Energielabel aanvragen
Heeft u nog een energielabel voor uw bedrijfspand nodig? Dan kunt u maar beter zo snel mogelijk een energielabel aanvragen, deze zijn 10 jaar geldig en daarmee voldoet u dan ook voor lange jaren aan de verplichting. Voorkom een boete en vraag direct een energielabel aan via onze website. Binnen één week na de opname ontvangt u van ons het energielabel.