Energielabel gebouwen, hoe zit het met de regelgeving?
Onze energieadviseurs krijgen tegenwoordig steeds vaker de vraag: hoe zit het nou eigenlijk met de regelgeving omtrent het energielabel voor gebouwen? Daarom vertellen wij in dit artikel wat de regels precies zijn en wanneer u als pandeigenaar een energielabel nodig heeft. Na het lezen van dit blog is de regelgeving voor het energielabel van gebouwen helemaal niet zo ingewikkeld als dat het in eerste instantie lijkt. Lees dus snel verder.
Hoe werkt het aanvragen en uitwerken van een energielabel?
Het aanvragen van een energielabel kunt u gemakkelijk en snel doen via onze website. Plan telefonisch of per mail een afspraak in voor de inspectie door een van onze gecertificeerde energieadviseurs. Tijdens deze inspectie wordt er een opname gedaan van het gebouw, hierbij wordt er gekeken naar allerlei zaken die betrekking hebben op de energieprestatie van het gebouw. Tijdens de opname wordt er gekeken naar een aantal zaken, zoals:
- Functie van het gebouw
- Oppervlakte van het gebouw
- Type ramen en deuren
- Isolatie
- Verlichting
- Verwarming van het pand
- Koeling
Onze inspecteur verwerkt al deze gegevens van de opname en vervolgens komt er een energielabel uit. Dit energielabel wordt opgesteld door alle gegevens in ons systeem te verwerken. Zodra de klasse van het energielabel bekend is wordt het energielabel door ons geregistreerd in het systeem van de RVO.
Waar komt deze regelgeving vandaan?
De regelgeving op het gebied van energielabels voor gebouwen is een Europese regel. Zo moeten alle landen in Europa voldoen aan deze regelgeving. In Nederland zijn wij relatief snel als het gaat om de invoering van Europese regels. Op het gebied van energielabels liggen wij als land dan ook ver voor op andere Europese landen.
Wanneer is een energielabel verplicht?
Een energielabel voor uw gebouw is verplicht bij verkoop en verhuur van uw bedrijfspand. Op het moment van de overdracht is het verplicht om een geldig energielabel bij de hand te hebben. Het ILT controleert op de aanwezigheid van een verplicht energielabel. Ook zal de notaris naar een energielabel vragen als de overdracht plaatsvindt. Een energielabel is verplicht voor onderstaande typen gebouwen:
- Winkelpanden
- Sportgebouwen
- Kantoorpanden
- Horecapanden
- Gezondheidszorg
- Hotels, vakantiehuizen en Bed And Breakfast
- Onderwijsgebouwen
Een energielabel is voor onderstaande gebouwen niet nodig:
- Gebouwen voor opslag
- Werkplaats gebouwen
- Gebouwen kleiner dan 50 m2
- Religieuze gebouwen
- Monumenten