Bedrijfspand functie; de invloed op het energielabel

Bedrijfspand functies

Wanneer u bij ons een energielabel afneemt dan moet er aan uw pand een functie gehangen worden. Functies van bedrijfspanden kunnen zijn: winkel, kantoor, gezondheidszorg, onderwijs, sport, bijeenkomst en noem zo maar op. De functie van een bedrijfspand heeft ook invloed op de hoogte van het energielabel. Zo worden sommige functies, bijvoorbeeld een winkelpand, soepeler beoordeeld dan een pand met kantoor als functie. Hieronder hebben we alle functies van bedrijfspanden op een rijtje gezet:

Functies bedrijfspanden

  • Kantoorfunctie; alle panden die een combinatie van opslag en kantoor hebben vallen onder deze functie. De opslag heeft een vrijstelling voor het energielabel. Daarom wordt alleen kantoorruimte beoordeeld en voorzien van een energielabel. Op het energielabel zal dan ook worden aangegeven dat het gaat om een pand met 100% kantoorfunctie. Heeft u een kantoor met opslag waarvoor u een energielabel nodig heeft? Houdt rekening met het aantal vierkante meters, u hoeft namelijk alleen aanvraag te doen over de vierkante meters van het kantoorgedeelte.
  • Winkelfunctie; deze functie spreekt voor zich. Alle panden waarin verkoop plaats vindt wordt gezien als winkel, denk bijvoorbeeld aan auto showrooms, kledingwinkels, bouwmarkten, kapsalons, schoonheidssalons etc. Een winkelpand wordt soepeler beoordeeld dan de meeste andere functies.
  • Bijeenkomst; Heeft uw pand een horecafunctie? Dan zal op het energielabel de functie “bijeenkomst” komen te staan. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen bijeenkomst zonder alcohol en bijeenkomst met alcohol. Ook kantines van sportclubs vallen onder deze functie.
  • Sport; deze functie wordt toegekend als er gesport wordt binnen het bedrijfspand. Denk bijvoorbeeld aan een sportschool, dansschool of skatehal. Binnen deze functie wordt er onderscheid gemaakt tussen verwarmde sportgebouwen en matig verwarmde gebouwen. Een sportschool valt bijvoorbeeld onder verwarmde sportgebouwen en een skatehal onder matig verwarmde gebouwen. Dit heeft invloed op de hoogte van het energielabel.
  • Gezondheidszorg; Een bedrijfspand binnen de gezondheidszorg valt binnen deze functie. Denk aan ziekenhuizen en praktijken.
  • Logies; Heeft u een hotel, vakantiehuisje of B&B? Dan valt uw bedrijfspand binnen de functie logies. Voor vakantiehuizen geldt bij meer dan 2 maanden verhuur per jaar een logies functie.
  • Onderwijs; Scholen en onderwijsinstellingen vallen onder de bedrijfspand functie onderwijs. Deze functie wordt relatief zwaar beoordeeld als u een energielabel aanvraagt.

Combinatie van functies

Een bedrijfspand kan ook een combinatie van verschillende functies hebben. Zo kan een pand bijvoorbeeld een sport en bijeenkomst functie hebben. Op het energielabel wordt in dit geval vermeld hoeveel procent van het gebouw uit welke functie bestaat.

Energielabel voor uw bedrijfspand aanvragen?

Een energielabel aanvragen kan eenvoudig via onze website. Na het aanvragen wordt er direct een afspraak ingepland voor een inspectie door een van onze BRL 9500 gecertificeerde adviseurs. Na de inspectie worden de genoteerde gegevens omgezet naar een energielabel. Dit label wordt direct door ons aangemeld, waardoor deze geldig is. Ook ontvangt u zelf het energielabel binnen één week na de inspectie. Vragen en/of opmerkingen? Bel gerust op 085 – 048 5655 of mail ons.

Energielabel bedrijfspand aanvragen